Bayram tatilinin 9 gün olması ve yaz sezonu öncesine denk gelmesi nedeniyle Nisan ayı konaklama oranları bir önceki yıla göre artış gösterdi.
Düşük kur yüksek enflasyon otelleri zorluyor
Bayram süresince iç turizmden memnun olan konaklama sektörü bayram sonrası döviz kurunda artış beklentisine girdi. Konuştuğumuz bütün otelciler kur seviyesinden şikayet ediyorlar, neredeyse feryat, figan noktasındalar.
Otelciler, kur farkından doğan faaliyet dışı kar etmeyi bir kenara bırakın “enflasyon oranında artsın razıyız” şeklinde taleplerini dile getirdiler. Turizmciler haklı olarak enflasyondan olumsuz etkilenmek istemiyor.
Seyahat acentaları ile satış fiyatlarını 1 yıl öncesinden belirledikleri için; döviz bazında fiyat artıramayan otelci, döviz kurundaki artışı dört gözle beklerken dünya bankası ile yapılan 35 milyar dolarlık kredi anlaşmasının yürürlüğe girmesi sektörde farklı yorumlara neden oldu. Bazı turizmciler dışarıdan faizle para almak yerine turizme verilecek destek ile ülkeye bu miktarda ekstradan dövizin girebileceğini öne sürdü.
Bakan Şimşek “Kaynak akışı artacak” dedi ama…
Dünya Bankası ile Türkiye arasında gerçekleşen işbirliği 4 gün önce yürürlüğe girdi. Böylece Dünya Bankası, 5 yılda ilk etapta 17 milyar dolar ve sonrasında da 18 milyar dolar olmak üzere toplam 35 milyar dolar finansman sağlayacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kaynak akışının artarak devam edeceğini belirterek “ Söz konusu tutarın 6 milyar dolarının IBRD’den, 9 milyar dolarının IFC’den sağlanması bekleniyor. MIGA’nın ise kısa vadeli garantiler aracılığıyla 3 milyar doları harekete geçirmesiyle 3 yıl içinde sağlanacak finansmanın yaklaşık üçte ikisinin özel sektörün geliştirilmesinde kullanılması öngörülüyor” diye konuştu.
Erdem “Döviz kurunda artış beklemiyorum”
Kredi anlaşması ve döviz kurundaki muhtemel gelişmeleri gzpalanya.com ekonomisti Metin Erdem yorumladı. Dünya bankası ile yapılan anlaşmanın bayram sonu piyasaları olumlu etkileyeceğini ifade eden Erdem, döviz kurunda artış beklemediğini öne sürdü.
Erdem şu şekilde konuştu; “İmzalanan anlaşma Merkez bankasının elini rahatlatacak ve yaratacağı olumlu hava nedeniyle kısa dönemde döviz piyasalarında yukarı yönlü bir hareket beklemiyorum. Bu da ihracatçı ve turizmci için olumsuz bir gelişme demektir. Bugün için doların 40-45 TL arasında olmasını bekleyen dövizle satış yapan işletmelerin bu noktadaki beklentilerinin kısa vadede gerçekleşmesi zor görünüyor. Ancak, anlaşmanın turizm sektörü için olumlu yanı 3 milyar doların yarıdan fazlasının özel sektörün gelişmesinde kullanılacak olmasıdır. 2 milyar doların makro ekonomi içindeki payının küçük bir rakam olmasına karşın ayrıntıları da belli değil. Sözkonusu rakamın ne kadarı ihracatçı için ne kadarı turizmci için, ne kadarı üretim sektöründe kullanılacak belli değil.” Turizmcilerin seslerinin yükselmesi gerektiğini savunan Ekonomist Erdem; turistik tesislerin enflasyon altında kalma olasılığına dikkat çekerek, otellerin yabancıların veya bankaların eline geçme riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
O ülkeye uygulanan vize muafiyeti kaldırıldı