Groupe ADP üyesi TAV Havalimanları, portföyündeki yolcu trafiğindeki güçlü toparlanmanın etkisiyle 2023 yılında gelirini %25 artırarak 1,3 milyar avroya çıkardı. 2024 yılında 100 ila 110 milyon yolcu tahmininde bulunan şirket, 2022-2025 bileşik büyüme beklentilerini yukarı yönlü revize etti.
Gazipaşa Havalimanı (GZP) nı da işleten TAV Havalimanları CEO’su Serkan Kaptan, “2023’te 96 milyon misafire hizmet vererek 2022’nin yüzde 22, 2019’un ise yüzde 7 üzerinde hizmet verdik. Göreceli olarak sıcak geçen kış mevsiminin de etkisiyle 2023’ün dördüncü çeyreğinde ve 2024’te sağlıklı trafik büyümesine tanık olduk” dedi.
Serkan Kaptan şunları söyledi ; “Büyümeyi bileşenlerine ayırdığımızda, uluslararası yolcu trafiğinin 2019’a göre %13 büyümeyle daha da güçlü olduğunu görüyoruz. Üstelik Rusya ve Ukrayna hariç, büyük kaynak pazarların çoğunda çok yüksek bir büyüme gördük. En büyük kaynak pazarımız olan Almanya, 2019 yılının %24 üzerindedir. İngiltere trafiği %58, Polonya %78, BAE ise %65 üzerindedir. Türkiye dışındaki havalimanlarımızdan Türkiye’ye giden trafik de 2019 yılının %75 üzerindedir. Mayıs 2023’te Rusya’nın seyahat yasağının kaldırılmasıyla birlikte Gürcistan’da giderek artan bir toparlanma görmeye başladık. Ayrıca 2019 yılına göre %116 büyümeyle Türkiye ve Gürcistan havalimanlarımızda 1,1 milyon Kazak yolcuyu ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz.
Türkiye ile Kazakistan arasındaki tarihi bağlar çok derin ve biz Almatı Havalimanı yatırımımızla bu bağları daha da güçlendirmek için çalışıyoruz. Haziran 2024’te beklenen yeni terminalin açılışıyla birlikte yolcular dünya standartlarında hizmet ve tesis çeşitliliğinden yararlanabilecek. Almatı’daki yatırımımız, ülkenin genel kalkınmasına destek olurken, turizmi, iş ve kargo trafiğini de canlandıracak. Almatı, Avrupa ile Çin arasında oldukça stratejik bir konumda yer alıyor ve bu da onu küresel kargo operasyonları için ideal bir merkez haline getiriyor. Artan dijitalleşme ve e-ticaretin büyümesindeki laik trendlerden doğrudan yararlanan küresel kargo trafiğinin önümüzdeki on beş yıl boyunca yılda %4,1 bileşik oranda büyümesi bekleniyor.
Bu güçlü görünümün, Almatı Havalimanı’ndaki kargo trafiğinin büyümesi için uzun vadeli arka rüzgarlar sağlaması bekleniyor. Kazakistan aynı zamanda 2023 yılında kişi başına düşen 13 bin ABD Doları tutarındaki GSYİH ile yurt dışı turizmi açısından da gelecek vadeden bir pazardır. Seyahate olan yüksek talebe yanıt olarak ülke, toplam uçak filosunun büyüklüğünü 2025 yılına kadar %45 oranında artırmayı bekliyor. Kazakistan’ın ekonomik kalkınmasında böylesine tarihi bir dönemece katkıda bulunmaktan büyük gurur duyuyoruz.
Antalya Havalimanı’nda yatırım programımızın yüzde 70’ini tamamladık ve yeni terminali 2025 yılının ilk çeyreğinde açmayı planlıyoruz. Yeni terminalle birlikte havalimanının kapasitesi yıllık 35 milyon yolcudan 65 milyon yolcuya çıkacak. Havalimanındaki perakende alanlarını neredeyse üç katına çıkaracağız. Ayrıca daha geniş ve daha yeni bir perakende sunumuyla yolcu deneyimini önemli ölçüde artıracak ve ticari performansı iyileştireceğiz. Ankara Esenboğa Havalimanı’ndaki hava tarafı yatırımlarımızın da yüzde 34’ü tamamlandı ve bu yatırımların 2025 yılı sonuna kadar tamamlanmasını bekliyoruz”
TÜROB Başkanı Eresin; “Türkiye yatırımcılar açısından her zaman cazip”