Ersoy “Şehirler oluşturulurken planlar yapılıyor ve bu planlarda da nerenin konut, nerenin ticari alan, nerenin konaklama alanı olacağı planda belirtiliyor. Ve orayla ilgili alt yapılar o planlara göre gerçekleştiriliyor. Sosyal alanlar, okullar, parklar vs…” dedi.
“İn midir, cin midir, ne amaçla kullanıyor belli değil”
Bu planın bozulması durumunda bir süre sonra şehrin omurgasının zarar görmeye başladığını kaydeden Ersoy “Şehrin yükleri değişiyor. Turizm çok popüler olmaya başlayınca bu bizde de sorun olmaya başladı. Mesela siz bir konut satın almışsınız, ama üst katınız veya alt katınız saatlik olarak kiraya verilmeye başlanmış. Çoluğunuz, çocuğunuz, siz oradasınız ve her saat farklı bir insan grubu girip çıkıyor… Tanımıyorsunuz etmiyorsunuz, bundan rahatsız olmaz mısınız? Hem kimlik bildirimi yapılmıyor hem de siz bir ev almışsınız üste alta giren çıkan belli değil… İn midir, cin midir, ne amaçla kullanıyor belli değil. Kimseye de hesap vermiyor, her saat biri girip çıkıyor…” şeklinde konuştu.
“Rezidanslara ayrıcalık tanındı”
Konunun bir de vergi boyutu olduğuna dikkat çeken Ersoy “Hiç vergi ödemiyorsunuz. Biz geçen sene bununla ilgili karar aldık. Bir yasa hazırladık ve yasa Meclis’ten geçti. Burada bazı kriterler var tabi. Önce mağduriyetlerin engellenmesi lazım. Eğer siz bir konut aldıysanız veya bu konut bir rezidans ise bunlara ayrıcalık tanındı. Nasıl tanındı? Dendi ki eğer kat yönetim planında turizm amaçlı konut olduğu belirtiliyorsa ve bu tapuya şerhli ise o zaman bütün kat sahiplerinden muvafakat almanız gerekmiyor. Neden? Çünkü bir mağduriyet oluşmuyor. Siz bilerek almış oluyorsunuz. Tapunuzda bunun turizm amaçlı olduğu yazıyor zaten. Ama böyle bir şey yoksa, istisnasız bütün kat sahiplerinden noter tasdikli onay almanız gerekiyor. Ortak bir giriş kapısı olmadığı için müstakillerde bunu şart koşmadık.” ifadelerini kullandı.
“Kayıtlı kuyutlu hale geliyor”
“Bu özellikleri taşıyorsanız bize başvurup bir lisans alacaksınız ve bu belgeyi de kapıya asacaksınız.” diyen Mehmet Nuri Ersoy “Lisansla birlikte hem satıcıya hem işletene yükümlülük getirdik. Satıcılara dedik ki, bizden belgeli olmayanı satmayacaksınız. Biz şimdi belgelerini alanları internetten yayınlıyoruz bakanlığın internet adreslerinden. Yani artık kayıtlı kuyutlu hale geliyor.” dedi.
“Komşunuz sizi ihbar eder merak etmeyin”
Programda, işin denetim kısmıyla ilgili olarak Candaş Tolga Işık ile Bakan Ersoy arasında şu diyalog yaşandı:
-Peki bu işin denetlemesi nasıl olacak? Ben size öyle söyledim ama öyle yapmıyorum. Aldım belgeyi de?
-Belgeyi aldığınız zaman biz sistemin çalışıp çalışmadığını görüyoruz.
-Bahsettiğiniz temizlik kriterlerine uymuyorum…
-Ha şikayet gelir, şikayet gelirse biz denetleriz. Zaten hemen şikayet gelir merak etmeyin.
-Öyle mi?
-Tabi tabi, vatandaş şikayet eder.
– Bu amaçla yasa dışı kullanılan binlerce konut var, bunları nasıl denetleyeceksiniz?
-İhbar ediliyor, merak etmeyin. Komşunuz ihbar eder. Yani komşunuz istemez zaten böyle bir şeyi. Bakar, dışarıda ‘Turizm Amaçlı Konut’ belgesi yoksa sizi ihbar eder. (Turizm Güncel)
Malatya Havalimanı geçen yıl 731 bin yolcuya hizmet verdi