Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) başkanı Mustafa Gültepe, dolar kurunun 37 TL olması gerektiğini belirterek zararlarının yüzde 75 olduğunu öne sürdü
İhracatçılar ile turizm sektörünün “düşük kur yüksek enflasyon” kıskacından birebir şikayetlerinin aynı olması dikkat çekti. (kur oranı hariç)
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) başkanı Mustafa Gültepe, “2024 Yılı İlk 6 Aylık İstişare Toplantısı” kapsamında basın mensupları ile bir araya geldi.
TİM’İN X hesabından yapılan açıklamada; şu ifadeler yer aldı;
Son bir yılda üretim maliyetlerinde yüzde 100’ün üzerinde artış olduğuna dikkat çeken Başkan Gültepe, “Bazı sektörlerde oran yüzde 120’nin de üzerine çıktı. Aynı dönemde dolar kurundaki artış ise yüzde 25’te kaldı. Dolayısıyla birçok yılda kaçınılan fiyat tutturamıyoruz. Yılın ilk yarısında hedeflerimizin gerisinde kaldık.” dedi.
Emek Yoğun Sektörlerde Hasar Büyük
Açıklama yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe “Dolar/TL şuan 37 TL olmalı” dedi.
Türkiye ihracatta rekabetçiliğini büyük ölçüde kaybettiğini ileri süren Gültepe, özellikle emek yoğun sektörlerde hasarın büyük olduğunu savundu. TİM başkanı Mustafa Gültepe şu şekilde konuştu;
İhracat Yüksek Maliyet Ve Düşük Kur Kıskacında Sıkıştı
Son bir yılda üretim maliyetlerinde yüzde 100’ün üzerinde artış var, dolar kurundaki artış ise yüzde 25’te kaldı; dolayısıyla birçok sektörde fiyat tutturamıyoruz. Şu anda kurun (dolar/TL) en az 37 olması lazım. Talebin de daraldığı bu süreçte ihracatımız yüksek maliyet ve düşük kur kıskacında sıkıştı; 2024 için öngördüğümüz 267 milyar dolarlık hedefe ulaşmamız bile zor görünüyor. Bu yıl ihracatta 264-267 milyar dolar arasında kalacak görünüyoruz. Son çeyrekte enflasyonun aşağı inme psikolojisiyle beraber rekabetçiliğimizi ön plana alacak para politikaları oluşturularak yine çift rakamlı ihracat büyüme ulaşmayı umuyorum.
Enflasyonla Etkili Mücadele İçin En Etkili Yol İhracattır
İhracatçının önündeki engellerin bir an önce kaldırılması hayati önem taşıyor, ekonomiyi soğutmadan enflasyonla etkili mücadele için ihracat en etkili yoldur. Rekabetçiliğimizi zayıflatan, hızımızı kesen, bizi oyundan düşüren engellerin bir an önce kaldırılmasını bekliyoruz. Kur enflasyona paralel hareket etmeli, enflasyonla kur arasındaki fark 5 puandan fazla olmamalı. Yurt içinde üretimi olmayan ya da talebi karşılayamayan ham madde ve ara malların ithalinde vergi yükü hafifletilmeli. Finansmana ulaşma miktarsal olarak son 1-2 ayda normalleşti ama finans maliyetleri çok yüksek. Kâr marjları düştüğü, bazı sektörlerde müşteri kaybetmemek uğruna zararına satış yapıldığı için şirketlerin işletme sermayesi azaldı; konkordato ilan eden firma sayısında ciddi artış var”
TİM başkanı Gültekin’in açıklamaları dövizle satış yapan turizm sektörünü akla getirdi. Hizmet ihraç eden sektör olarak anılan turizm, ihracatçılar ile aynı pozisyona sahip. Seyahat acentaları ve özellikle konaklama sektörü temsilcileri her fırsatta “yüksek enflasyon düşük kur” kıskacından duydukları rahatsızlığı dile getiriyorlar. Bu olumsuz gelişmelerden en fazla turizmin başkenti Antalya ve başta Alanya olmak üzere Gazipaşa ile diğer ilçelerinin etkilendiği kaydedildi.
Otellerde işler tersine döndü!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Sayın Başkan ya çok iyimser ya da piyasadan haberi yok. Dolar bazında fiyatlar ikiye katlandı . Ekonomistler en az 50 TL olmalı diyor.