31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçim sonrası baskılanan kur ve kredi faizleri ile enflasyon oranı konusunda önünü görmekte zorlanan konaklama sektörünü zor bir sezon bekliyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) aldığı kararlar sonucunda mevduat ve ticari kredi faizlerinde son 22 yılın en yüksek seviyelerini görmesine rağmen kredi talebi düşmedi. Bankalar cep telefonlarına kredi kartı/kredi faizlerini aylık en az yüzde 5 ve üzerine çektiklerini bildirdiler.
Biz de konuyu gzpalanya.com ekonomist-turizmci yazarı Metin Erdem’e sorduk.
Turizmciyi belirsiz bir ortamın beklediğini ifade eden Metin Erdem konuya ilişkin şunları söyledi;
“Seçim nedeniyle bu ay faiz artışı beklemiyorum. Nisan ayından itibaren biraz daha faiz artırımı kaçınılmaz bir gerçek olacak. Hatta Bakan Mehmet Şimşek’in şok bir artış yapması (10 puan ve üzeri) benim için sürpriz olmaz.
Şu an mevduat faizleri ortalama oranı yüzde 54,’e yaklaştı. Ticari, İhtiyaç, taşıt ve konut kredisi faizleri de benzer şekilde yükselişe geçti. Kredi faizlerinin mevduat faizlerinin en az 10 puan üzerinde olacağından en ucuz kredi faizi bugün için yüzde 64 görünüyor.
Ancak bankalar kredi verme konusunda oldukça cimri, isteksiz davranıyor. Çünkü enflasyon bu rakamın çok üzerinde olduğu için faizlerin artacağı yönünde yüksek bir beklenti var. Ayrıca baskılanan döviz kurunun seçim sonrası serbest bırakılacağı beklentisi de eklendiğinde faiz/kur dengesizliğinin nereye varacağı tartışma konusu.
İhracatçı ve turizmciler döviz kurunun düşük olmasından haklı olarak şikayet ediyorlar.
Seçim sonrası döviz kurunun yükseleceği genel kabul görüyor. Ama bu artış döviz cinsinden kredi borcu olanlar ve TL ipotek vermiş olan tesisleri zora sokar. Ayrıca, kur artışı enflasyonu tetikleyeceğinden otelcinin satın aldığı mal ve hizmetler de pahalanacak ve maliyetleri yükseltecektir.
Sezonun ikinci yarısında asgari ücrete yapılacak zam yine otelcinin maliyetini yükseltir. Eğer kur artışı zam oranını (enflasyonu) karşılarsa sorun olmaz ama altında kalırsa zarar yazar. (en azından karları düşürür). Çünkü otelcinin döviz cinsinden fiyat artırma şansı yoktur.
Kur artışı yabancı turisti olumlu etkilerken yerli turisti olumsuz etkiler ve iç turizmi daraltan bir etki yapar.
Yaz sezonunda Gazipaşa Alanya Antalya’da local tur yapan seyahat acentalarının fiyat/kur makasına sıkışıp kalmamalarını dilerim.
Son olarak Turizm bölgelerinde ekonomik koşulların çalışan aleyhine işlediğinden bu yıl personel sıkıntısının had safhaya çıkacağını söylemem yanlış olmaz. ”
(haber- Barış Karaaslan)
Kuruvaziyer turizmi yükselirken Alanya limanı neden atıl?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.