Pandemi döneminde krize giren konaklama sektörü, son ekonomik gelişmelerin tetiklemesi nedeniyle bankaların eline geçme riski ile karşı karşıya kaldı. Bir yandan otellerdeki doluluk oranlarının düşmesi öte yandan enflasyon nedeniyle karlılıkların düşmesi turizmcileri kara kara düşündürüyor.
60 milyon turist hayal
Turizm sektörü temsilcileri, bankaların otellere el koyması tehlikesinin arttığını belirterek, bankalara olan borcun 10 milyar doları bulduğunu vurguladılar. 56 milyon turisti ağırlayacak yatak kapasitesinin olmadığına dikkat çeken turizmciler, bu yılın yıl 60 milyon turist hedefinin hayal olduğunu söylediler. TÜROB verilerine göre; 2023’te turizmin başkenti Antalya–Alanya ve İstanbul’da otel dolulukları geriledi. İstanbul’da doluluk oranı yüzde 74.6’tan yüzde 65.2 düşerken Antalya’da bu oran 2022’de yüzde 62.2 olan doluluk oranı 2023’te yüzde 56.2’ye indiği görülüyor. Türkiye genelinde ise doluluk oranı 2022’de yüzde 53.6 iken geçen yıl bu oran yüzde 49.1’e düştü.
“TÜİK rakamları şaibeli”
Bu gelişmeleri Cumhuriyet’e değerlendiren Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Onursal Kurucu Başkanı Serdar Karcılıoğlu, “Otel doluluklarında yüzde 49’larda olan bir yılı geride bıraktık. TÜİK rakamları da gelirler de turist sayıları da şaibeli” dedi.
“Sınırdan geçen herkes turist sayılıyor”
Karcılıoğlu şu açıklamaları yaptı:
“Sınır kapılarından geçen herkesi turist sayıyorlar. Günübirlik gelip alışveriş yapmış olabilirler ama turistik bir faaliyetleri yok. Transit yolcuyu da turist grubuna koyuyorlar.
Oteller pandemi dönemini 8.5 milyar dolar kredi borcuyla bitirdi. Otellerin yüzde 70’i bankalarla vefa anlaşmalarıyla bugüne kadar geldi. Şu anda borç 10 milyar dolara çıktı. Madem turizmden büyük gelir elde edildi öyleyse borç neden arttı.
“Son 3 yılda oteller el değiştirdi”
Otellerin yüzde 70-75’i bankalara ipotekli. Bankalar otelcilere otelini sat borcumu öde, diyor. Eğer banka kendisi satarsa sadece borcunu karşılık gelen tutarla satar ki bu büyük zarar demektir. Son 3 yılda otellerde ciddi el değiştirme oldu.
Şu anda oteller 500 bine yakın eksik istihdamla işleri yürütüyor. Sektörde ciddi istihdam çıkışları var. Artık otellerde çok fazla göçmen işçi çalıştırılıyor. Asgari ücretin de altında ücretle çalışıyorlar. Bu durum çok tehlikeli.
Bu yıl daha kötü olacak
Eskiden Türk turist lüks otellerin ayakta kalması için ciddi takviye yapardı. Ama alım gücünün düşmesiyle artık orta sınıf kalmadı. Bu yıl gelir erimesi daha ciddi o yüzden daha kötü günler olacak. Türk turistin seyahat etme imkânı kalmadı.”
İGA İstanbul “Yılın Havalimanı” seçildi!