TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Schengen vizesinde krizin giderek büyüdüğünü söyledi. Türk vatandaşlarına vize randevusu dahil verilmediğini anlatan Bağlıkaya, aracı kurumların randevuları kendi kurdukları acentelere tahsis ettiğini ileri sürdü.
Avrupa ülkeleriyle yaşanan vize sorununa ilişkin Cüneyt Özdemir’in sorularını yanıtlayan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya yurt dışına turist götüren seyahat acentelerinin iş yapamaz hale geldiğin söyledi. Bağlıkaya “Çünkü vize müracaatlarında aracı kurumlar seyahat acentelerini kabul etmiyor. Bireysel başvuru istiyorlar. Dolayısıyla acentelerin grup rezervasyonu yapıp bir gruba tur satması da imkansız hale geliyor. Çünkü tur satılan kişilerden kimler vize randevusu, kimler randevu sonrası vize alabilecek bunlar tamamen bir muamma olarak önümüzde duruyor.” dedi.
“Aracı kurumlar randevuları kendi acentelerine tahsis etmişler”
2023’ün ortalarından bu yana neredeyse vize randevusu verilmediğini anlatan TÜRSAB Başkanı “Gecenin yarısında bir kota açıyorlar. O kotayı kim kaparsa, kim internetten oraya ismini yazdırırsa onlar randevu alabiliyor. Randevu sıkıntısı had safhada. Ancak aracı kurumların kendi acenteleri vasıtasıyla başvuru yaparsanız randevu alma imkanını oluyor. Yani aracı kurumlar bu randevuları kendi kurdukları acentelere tahsis etmişler. Şu anda 80 euro vize, 40 euro da randevu ücreti var. Biliyorsunuz bu randevu paraları geri iade edilmiyor. Avrupa Birliğinin yayınladığı 2022 verilerine göre vize randevularının yüzde 85’ine vize verilmiş gibi görünüyor ancak vizeye müracaat ayrı başarı. Biz sadece müracaat edip vize alanların oranını biliyoruz ama müracat edenlerin oranına ilişkin bir kayıt yok.” diye konuştu.
“İnsanlık sorununa dönüştü”
TÜRSAB’a üye acentelerden elde ettikleri verilere göre vize almak isteyenlerin yalnızca yüzde 15’ine vize verildiğini anlatan Bağlıkaya, açıklamasında şu noktaların altını çizdi:
“Müracaat alınmadığını ve sektörün ciddi bir sıkıntı içinde olduğunu belirtti. Bunun çözümü seyahat acentelerinin gücünü ve boyunu çok aşan bir iş. Ancak Dışişleri Bakanlığı’nın ve Cumhurbaşkanlığı’nın müdahaleleriyle çözüme kavuşabilir. Pandemi sonrası yüksek müracaat sayıları ve personel yetersizliği gerekçe gösterilerek bir süre idare edildi ama işin öyle olmadığı bizim tarafımızdan rakamlarla ortaya koyuldu. Yani müracaat sayısından veya personel sıkıntısından dolayı değil, tamamen siyasi gerekçelerle, bırakın vize almayı, Türk vatandaşlarının vize müracatı dahi engelleniyor. Dolayısıyla önceleri güvenlik sorunu olarak lanse edilen şey artık yavaş yavaş bir insanlık sorununa dönüştü. İnsanların seyahat özgürlüğü elinden alınıyor. Üst düzey bürokratlara, akademisyenlere, sanatçılara, sağlık amaçlı gidenlere de ayrıcalık tanınmıyor. Aracı kurum gerçekten sıkıntı haline geldi.”
“Türk kanunlarına göre kurulmuş şirketler Türk vatandaşlarına eziyet ediyor”
Türk vatandaşların, Türkiye’de Türk kanunlarına göre kurulmuş şirketler yabancı bir devletin uygulamalarından dolayı Türk vatandaşlarına Eziyet ediyor vaziyetteler. Hem sektörümüz hem de ülkemizin vatandaşları adında bu durumun bir an evvel düzelmesini bekliyoruz.” (TurizmGüncel)
Enflasyon yüzde 70 iken tatil fiyatları neden yüzde 105 arttı?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.