Türk turizminin başkenti Alanya, Türkiye’nin gündeminde olan sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve uyutulmasına ilişkin sorunu modern projesiyle kökünden çözerek örnek oldu.
Sağlıklı sokak köpeklerine de “ötanazi” yapılmasının yani öldürülmesinin yolunu açan yasa teklifinin TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndaki görüşmeleri bugün sabaha kadar sürdü. Türkiye’nin dört bir yanında yasanın geri çekilmesi için protestolar yükselirken Turizmin başkenti Alanya’da konunun gündemde olmaması dikkat çekti.
2018 yılında açılan Türkiye’nin ilk ve tek modern bakım ve rehabilitasyon merkezi ile Türkiye’nin faal ve ruhsatlı tek mobil kısırlaştırma ünitesine sahip Alanya belediyesinin hayvan dostu politikası bu sorunun Alanya’da çıkmasını engelledi.
HAYVAN HAKLARI VE TURİZM
Alanya’da bir çok evde hayvan besleniyor ve yerli vatandaşların dostlarını gezdirirken onlara özel parklar yapan Alanya belediyesinin hizmetleri beğeni topluyor. Yerleşik yabancılar ile yabancı turistlerin hayvan haklarına ilişkin hassasiyetleri de göz önüne alındığında Alanya belediyesinin örnek uygulaması dünya genelinde takdir toplarken Alanya’nın tanıtımına pozitif katkı yapıyor.
Alanya’dan ev alan veya turist olarak Alanya’ya gelen misafirlerin, sokakta yaşayan dostlarımıza olan ilgisi ve hassasiyetleri doğrultusunda kente dair olumlu görüşlerine yansıdığı biliniyor.
2018 yılında açılan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, 27.500 m2 üzerinde kurulu dostlarımızın özgürce eğitim ve dinlenme faaliyetlerinde kullanılan, modern şekilde dizayn edilmiş; Geçici Sahipsiz hayvan Bakım evi ve Rehabilitasyon Merkezi, barınma ve yaşam şartlarını en iyi şekilde karşılama anlamında hizmet veriyor. Ameliyathane, oyun parkları yiyecek hazırlama ünitesi, yoğun bakım ünitesi dahil modern bir tesis olan Bakım ve rehabilitasyon merkezi Alanya’nın Demirtaş mahallesinde bulunuyor.
Alanya belediyesinin resmi sitesinin Veteriner işleri müdürlüğü sayfasında can dostlarımıza verilen hizmetler ayrıntıları ile yer alıyor.
Alanya.bel.tr resmi sitesinde yer alan bilgiler şu şekilde;
Hayvan Dostu Belediyecilik çalışmaları
Alanya Belediyesi olarak Hayvan Dostu bir şehir anlamında yaptığımız çalışmalar; 27.500 M2 ye kurulu 4.500 m2 su deposu ve yolu olarak kullanılan, 23.000m2 alan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Üniteleri ile birlikte can dostlarımızın özgürce eğitim ve dinlenme faaliyetlerinde kullanılan, modern şekilde dizayn edilmiş Geçici Sahipsiz hayvan Bakım evi ve Rehabilitasyon Merkezimiz dostlarımızın barınma ve yaşam şartlarını en iyi şekilde karşılama anlamında hizmet vermektedir. Burada Rehabilite edilen; 354 , 15 Anneli Yavru 44 Gelişmiş yavru 6 Ad.Tedavisi devam eden toplamda 405 Köpeğimiz ; 10 tanesi hasta tedavi gören 24 yavru Toplamda 57 Kedi misafirimiz bulunmaktadır. Burada Sertifikalı personelimiz ve Veteriner Hekimlerimiz tarafından gözlem ve bakımları yapılmaktadır. Günlük temizlik ve bakımları beslenmesi titizlikle yapılarak eğitim amaçlı çalışmalar ve spor saatlerine uyulmaktadır. Tedavi ve kısırlaştırma anlamında tıbbi desteğimiz Veteriner Hekimlerimizce mesai saatleri içeresinde yapılmakta, İleriye dönük yapacağımız çalışmalarımızı geliştirerek bünyemizde Hayvan Hastahanesi birimini tesis etme düşüncemiz mevcuttur.
Alanya Belediyesi Veteriner İşleri bünyesinde Türkiye’nin tek faal ve bakanlık tarafından ruhsatlı Mobil Kısırlaştırma Ünitesi hizmetinizde. Veteriner kliniği donanımına sahip Mobil Kısırlaştırma Ünitesinde kısırlaştırma, aşılama ve işaretleme gibi tüm veterinerlik hizmetleri vermektedir..
Alanya Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, Büyükşehir Yasası ile birlikte köy ve beldelere eşit hizmet verebilmek amacıyla Türkiye’nin tek faal ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylı Mobil Kısırlaştırma Ünitesi’ni hizmete aldı.
TÜRKİYE’NİN FAAL VE RUHSATLI TEK MOBİL KISIRLAŞTIRMA ÜNİTESİ
Mobil kısırlaştırma ünitesi Türkiye’deki tek faal ve Bakanlık tarafından ruhsatlı araç. Trafik tesciline de mobil veteriner kliniği olarak işletildi. Trafiğe rahatça çıkıp halkımıza hizmet verebiliyoruz. Alanya Belediyesi Mobil Kısırlaştırma aracında iki tane ameliyat masası vardır aracımız kendi jeneratör ve elektrik sistemiyle de çalışabilmektedir. Klima, buzdolabı, aşı dolabı, sterilizatör, sıcak su, kirli ve temiz su tanklarımız, normal bir klinikte olması gerekenden daha üstün tüm malzemeler aracımızda vardır. Yerlerimiz bile hastanelerde kullanılan steril malzemeden yapılmıştır. Mobil Kısırlaştırma Ünitesi içindeki her şey bizzat en ince detayına kadar düşünülüp tasarlanarak hazırlanmıştır.
Buradaki en büyük amacımız kırsaldaki sokak hayvanlarını kısırlaştırıp, aşılayıp, işaretleyip tekrar doğaya bırakmaktır. Hayvanların yaşam standartlarını yükseltmeyi hedefliyoruz. Yaşam standartlarını ne kadar yükseltirsek o kadar da yaşam sürelerini uzatırız. Alanya Belediyesi olarak hiçbir şeyden sakınmadık. Üzerimize düşeni fazlasıyla yapmaya hazırız”
Biz de gzpalanya.com olarak can dostlarımız adına emeği geçenlere teşekkür ederiz (Haber-Metin Erdem)
ALTSO’da fuar tanıtım toplantısı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.